tisdag 22 mars 2016

Kurs i HLR | LB14

Idag så gick LB14 igenom Hjärt och Lungräddning. Vi tränade på dockor hur man ska göra om någon får hjärtinfakt eller är medvetslös. Att man först ska kolla ifall personen andas eller har puls, Sedan ropa efter hjälp medans man gör bröstkompression. 

Viktigt att ringa 112 så att ambulansen kommer så fort som möjligt. Om personen inte andas så lyfter man på hakan uppåt så luftvägarna öppnas och gör "Mun mot mun" metoden.

Om personen andas men är medvetslös så ska man lägga dom på sidan med huvudet uppåt och ringa efter hjälp.

Bild tagen av Isak Gullbing.

Kurs i Säkra Lyft

Igår så hade vi i LB14 kurs i "Säkra Lyft" med Per-Ola, Vi gick igenom säkerhets regler om hur man ska lyfta olika gods. Hur man räknar ut hur mycket man får lyfta med den maskin man har, Så att godset inte är för tungt för maskinen att lyfta.

Vilka signaler som finns och vad dom betyder om man är signalman. Vad maxlasten för olika redskap som tillexempel kättingredskap, Stållinestroppar, Rundsling, bandstroppar och bandsling och hur man räknar ut maxlasten.

Vi blev indelade i 3 grupper, 3 olika maskiner och 3 olika gods som vi skulle lyfta. Varje grupp fick gå igenom godsvikten, lyftredskap samt anmärkning, Lyftordning maxlast vid utlägg, bästa lyftläge för maskin.

Här fick grupp nummer 1 lyfta ett betong block med Volvo EW 160. Alla kollade på och gick igenom hur mycket det vägde osv.


Sen var det tur för grupp 2 som skulle lyfta rör och olika stål material. På bilden så visar Johan och Martin hur Kalle ska sätta ner godset. Kalle sitter i Hitachi 85:an.
Här har Isak filmat när Kalle lyfter upp godset med Hitachin.
Martin signalerar och tar på stropparna på kroken.


Sen visade grupp 3 hur mycket godset vägde och hur mycket deras maskin fick lyfta (Volvo L50)






torsdag 17 mars 2016

Motorsågs kurs V.11

Idag övade vi på att fälla och såga trissor, Vi har uppkörningen efter påsklovet vecka 14 och vi har bara 1 lektion ifrån uppkörningen.

Camilla och Tobias har visat oss vad som kommer komma på uppkörningen vad man ska kunna för att få godkänt på den praktiska delen.

Daniel, Martin, Victor, Kalle och Tobias i hörnet.
Mitt i lektionen så tog vi en fika i det sköna vår vädret.

Här är Daniel, Martin och Isak.

Sen i slutet av lektionen så tog Victor ner en stor björk, Här har Isak filmat när den faller.