söndag 29 mars 2015

Tisdag 24 mars i Serbien

Vi besöker seminstation i Velika Plana som levererar majoriteten av nöt och grissperma i Serbien. Vi visades runt på anläggningen och fick både kollar in sperma från nöt och gris.



torsdag 26 mars 2015

Redskapskännedom och testkörning

I onsdags hade LB-14 praktiska övningar med såmaskinen, plogen och välten. Det man skulle göra var att säga vad alla delar heter på plogen till MC sedan fick vi lite förklarat om plöjning innan vi skulle börja köra. På såmaskinen skulle vi göra ett utmatningsprov, det vill säga att man kollar hur mycket såmaskinen sår per hektar. Vi skulle även lära oss ändra mängd vilket inte var så svårt enligt mig själv. Välten skulle vi bara öva oss på att fälla in och ut.

Här är lite bilder från plöjningen, det gjordes med en Valtra 6350 med en 3-skärig kverneland växelplog.




Här är traktor som vi kör såmaskinen med, en John deere 6910 och såmaskinen är en väderstad rapid 300.

Vrider man 19 varv med den veven som sitter där så ramlar det ut utsäde i de gula behållarna som man kan se på bilen under. Det som ligger i de behållarna tar man sedan och häller i en påse, påsen väger man sedan, det vågen visar gångar man sedan med hundra så får man fram hur mycket kg/ha man sår. Vrider man på den svarta ratten kan man ändra hur mycket såmaskinen sår per hektar.


Deutzen med ringvälten


söndag 22 mars 2015

Vinodling är en del av grundutbildningen för lantbrukare ...

...i Serbien. Idag har vi besökt Serbiens största och modernaste vingård "Alexanders vinkällare"  med en produktion av 400000 liter/år. Röda viner korttidslagras i små nya ekfat.


 Sedan flyttas de vidare till för långtidslagring i 4000 liters fat.

















Färdiglagrade viner förvaras i rostfria cisterner innan de hälls upp på flaska för försäljning.              














Efter Alexanders vinkällare åkte vi vidare till kungliga familjens sommarhus och kyrka - där fotografering inte var tillåten. Vi fick bland annat se telegrammet med krigsförklaringen som inledde första världskriget. Sedan fortsatte vi vidare till den kungliga vinkällaren - där man efter 70 års uppehåll åter startat vinframställningen. Innan första världskriget levererade denna vinkällare vin till många av Europas kungahus.




fredag 20 mars 2015

Nu åker jag till Serbien

Milenko och jag
Jag heter Sofia och går sista året på lantbruk och åker nu på utbytesresa till en skola utanför Belgrad. Vi är fem elever och tre personal som åker.

GPS-styrning och autosteer

I tisdags var LB-13 och LB-14 på kurs i olika Gps system. Dessa var Dataväxts Trimble och det Fendt använder i sina traktorer, kallat Varioguide. Samt lantmännens Isobus


Hur bra noggrannhet det är på olika signaler och system, från 20cm- 2,5cm nogrannhet beroende på om man vill betala eller inte. 

Vad Dataväxt rekommenderar att man ska använda vissa signaler/system till
Detta är hur trimbles skärm ser ut. Detta satt i en traktor dom inte hade autostyrning så den funkade som en guide
Den dosa som är längst bak i bilden är till redskapet vilket i detta fallet var en Bogballe konstgödselspridare. Den dosan det står section master är till för att Bogballen ska kunna stängas av i sektioner. Det vill säga att om man kommer till ett område som är gult på den stora skärmen stängs Bogballen av på just den delen. 


Detta är ännu en bild på olika system och dess noggrannhet

Fendts system heter varioguide, det kan man köpa till och kommer då levererat inbyggt från fabriken med autostyrning och en viss programvara i deras display. Isobus är ett annat system där man kan ha hur många redskap man vill på traktorn, det är fortfarande samma skärm för att styra dem, se bild nedan. 

// Axel LB-14


onsdag 11 mars 2015

Reparationskursen för LB12 avslutat

Ja inte riktigt.

Eleverna har fortfarande svetskurs några veckor till.

Sedan återstår lite teori.


Den ödsliga undervisningshallen.  Väldigt bra städat.